Het testen van producten op lekkage kan op diverse manieren. De meest eenvoudige en nog veel toegepaste werkwijze is door het product onder water te dompelen en kijken of er ergens luchtbellen tevoorschijn komen. Deze oude techniek laat veel kleinere lekkages onzichtbaar en het blijft mensen werk. Bovendien is lek testen met water voor heel veel producten niet mogelijk.

Door met formeergas (5% waterstof en 95% stikstof) te lektesten krijgt een lekkage een wetenschappelijke grootte en wordt de kwaliteit van uw metingen constant zonder tussenkomst van menselijke factoren.

Lekkages met een grootte van 1*10-6 mbar/l/sec. kunnen op deze manier prima, en met meet snelheden van 200 mm per seconde, gevonden worden.

De ervaring leert dat men zich moeilijk een voorstelling kan maken van deze lekkage grootte. Op onderstaande Youtube link wordt in een filmpje het vergelijk gemaakt tussen een zeer kleine lekkage in een brandstoftank en de lekkage door de wand van een ballon. Beide zijn gevuld met formeergas waarbij de brandstoftank een overdruk heeft van 0,3 bar.

 

 

Maweton bouwt voor diversen producten de verschillende oplossingen. Dit kan een hulp gereedschap zijn waarin het product wordt opgesloten om vervolgens met overdruk handmatig getest te worden of een volledig gemechaniseerd en geautomatiseerd proces waarbinnen alle handelingen volledig automatisch worden uitgevoerd inclusief terugkoppeling naar uw centrale data systeem om alle relevante gegevens per product op te slaan.

Maweton is specialist op dit gebied en heeft de kennis en ervaring om voor uw product de juiste oplossing aan te bieden en te kunnen bouwen.

Handmatig lekkage zoeken met formeergas                                  Volledig automatisch lek testen met formeergas

 

Wij werken samen met onderstaande gerenommeerde bedrijven.